fbpx
wat is... cosmetische pigmentatie - Glow With The Flow - Arnhem
588
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-588,page-child,parent-pageid-337,bridge-core-1.0.7,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

wat is… cosmetische pigmentatie

Elke dag een frisse look, zonder make-up

Elke dag wakker worden met een frisse look, zonder je eerst op te hoeven maken. De deur uitgaan zonder eerst lang voor de spiegel hoeven staan. Sporten, zonnen en zwemmen zonder zorgen om uitgelopen make-up. Een frissere, opener oogopslag en een gezicht met expressie, dankzij mooi gevormde wenkbrauwen. Onmogelijk? Nee hoor! Met cosmetische pigmentatie van je wenkbrauwen breng je uitdrukking (terug) in je gezicht.

Cosmetische pigmentatie is beter bekend als permanente make-up. Echt permanent is de pigmentatie niet – het is geen tatoeage. Na een paar jaar moet de pigmentatie bijgewerkt worden. De wenkbrauwen kunnen zacht en poederig gepigmenteerd worden, met een schaduw, of juist met duidelijk zichtbare ‘haartjes’, 3d gepigmenteerd.

Vollere, natuurlijke wenkbrauwen | ‘Nieuwe’ wenkbrauwen voor of na chemo of bij Alopecia | Ook voor mannen!

Pigmenteren? Wat is dat?

Pigmenteren is het aanbrengen van pigment in de huid met behulp van een naald. Pigmenteren lijkt op tatoeëren, maar bij pigmentatie wordt minder diep in huid gewerkt en gebruiken we pigmenten, terwijl bij tatoeages inkt wordt gebruikt. Een ander belangrijk verschil: de pigmenten vervagen in de loop van de tijd, onder meer onder invloed van de zon. Dit geldt vooral voor de pigmentatie van wenkbrauwen en andere behandelingen in het gezicht, omdat het gezicht het meest blootgesteld wordt aan licht en zon. Hoe snel vervaging optreedt, is per persoon verschillend. Gemiddeld is voor wenkbrauwen na 1 à 1,5 jaar een nabehandeling nodig.

Voor wie?

Als je je wenkbrauwen bento verloren door ziekte, chemo of medicijngebruik, dunne of zeer lichte wenkbrauwen hebt, de vorm van je wenkbrauwen niet mooi vindt of vroeger teveel hebt geëpileerd, kan pigmentatie een uitkomst zijn.

Gemak

Pigmentatie is ook ideaal vooor wie simpelweg kiest voor gemak: met gepigmenteerde wenkbrauwen hoef je je minder of helemaal niet meer op te maken maar ga je toch niet helemaal zonder make-up de deur uit.

Meer zelfvertrouwen

Bij haarverlies door chemotherapie, medicijngebruik of als gevolg van een auto-immuunziekte is pigmentatie een mooie oplossing. Je krijgt je expressie ermee terug en daarmee nét dat beetje meer zelfvertrouwen. Ga je een periode van chemotherapie in? Dan is het raadzaam om je wenkbrauwen daarvóór te laten behandelen.

Pigmentatie is ook ideaal als je jezelf niet goed op kunt maken, niet goed bij je ogen kunt komen, je niet zo’n vaste hand (meer) hebt of als je het niet goed meer ziet.

Meerdere behandelingen voor het mooiste resultaat

Er zijn altijd meerdere behandelingen nodig om het mooiste resultaat te krijgen. Gewoonlijk zijn dat er drie. Tijdens de eerste behandeling nemen we de tijd om je wensen te bespreken, bepalen we de vorm, kiezen we de juiste kleur en bespreken we het te verwachten resultaat. Dan starten we de behandeling. Tijdens behandeling 2 perfectioneren we de pigmentatie, behandeling 3 is er voor de puntjes op de i. Tussen de verschillende behandelingen zit minimaal 4 weken tijd. Zo krijgt de huid de kans om goed te herstellen.

Wat kun je verwachten?

Na elke behandeling zul je gaan vervellen en wordt er pigment afgestoten, soms wel tot 40 procent. De kleur is direct na de behandeling dan ook een stuk intenser en donkerder dan hij uiteindelijk wordt. Met het vervellen – en onder invloed van daglicht – vervaagt de kleur en wordt hij minder intens. Ook kunnen er stukjes pigment helemaal verdwijnen waardoor er minuscule lege plekjes ontstaan. Bij de volgende behandeling wordt de kleur verder opgebouwd: het nieuwe pigment wordt toegevoegd aan het al aanwezige pigment. Ook de vorm wordt verder geperfectioneerd en evt. lege plekjes ‘opgevuld’. Als de huid hersteld is zijn de kleur en de vorm zoals ze horen te zijn. Tijdens de derde behandeling worden de laatste details bijgewerkt.

Hygiëne

Het is erg belangrijk dat je je na elke behandeling houdt aan de hygiënevoorschriften voor het behandelde gebied. Deze krijg je bij de eerste behandeling mee. Ook vooraf is het handig een aantal zaken in acht te nemen.

Voor de behandeling

√ Gebruik je bloedverdunners, overleg dan altijd eerst met je huisarts of je daarmee tijdelijk mag stoppen.

√ Een wijntje op de dag voor behandeling kun je beter laten staan en koffie op de dag zelf moet je het liefst overslaan.

√ Gebruik voor evt. pijnstilling geen aspirine (dit werkt bloedverdunnend). Paracetamol of ibuprofen kan wel.

√ Voor de wenkbrauwbehandeling kun je de huid plaatselijk verdoven met Emla crème. Een recept voor deze crème kun je aanvragen bij je huisarts. Vraag om een tube van 5 mg, dit is voldoende voor 3 behandelingen. Breng de crème een half uur voor de behandeling dik aan op je wenkbrauwen.

√ De eerste 3 dagen mag de permanente make-up niet nat worden. Het is daarom handig dat je op de dag van de behandeling je haar nog wast.

Na de behandeling

√ Houd de behandelde huid 3 dagen droog, dus breng hem niet in contact met water of reinigingsproducten.

√ Ga niet naar de sauna en pas op met fanatiek sporten (zweet!).

√ Ga niet met de huid in de volle zon of onder de zonnebank.

√ Bescherm de wenkbrauwen als je de zon ingaat altijd met een goede sunblock.

√ Trek de korstjes die ontstaan niet van je huid af en krab niet bij jeuk. Zo voorkom je littekens en trek je geen pigment uit de huid.

√ Trekt je huid iets, dan kun je één keer per dag Bepanthenzalf aanbrengen, bij voorkeur ’s avonds. Bepanthenzalf werkt ook genezend.

 

Lees de richtlijnen voor nazorg hier >>

Over de risico’s

Medische of cosmetische pigmentatie kan risico’s met zich meebrengen. Lees hier de informatie van de GGD hierover.