fbpx
wat is... medische pigmentatie - Glow With The Flow - Arnhem
551
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-551,page-child,parent-pageid-337,bridge-core-1.0.7,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

wat is… medische pigmentatie

Krijg je zelfvertrouwen terug

Zit dat ene litteken je al heel lang dwars? Is je huid aangetast door acne, krabben of snijden? Heb je een borstreconstructie gehad na borstkanker en ontbreken nu de tepel en tepelhof? Of heb je een wijnvlek of brandwond die je liever minder zichtbaar zou hebben? Met medische pigmentatie (dermatografie) en het inbrengen van werkstoffen in de huid kunnen erg mooie resultaten worden bereikt. Camouflage van ontsierende vlekken of plekken op de huid, óf juist het aanbrengen van kleur, vorm en diepte: het is mogelijk met pigmentatie. Het brengt nét dat beetje zelfvertrouwen terug.

Dermatografie kan een uitkomst zijn bij:
√ Het ontbreken van een tepel en tepelhof (areola) na een borstreconstructie of borstverkleining
√ Vitiligo
√ Alopecia
√ Gedeeltelijke of algehele kaalheid door chemotherapie of medicijngebruik
√ Wijnvlekken en brandwonden
√ Ontbrekende vinger- of teennagels
√ Littekens veroorzaakt door acne, krabben of snijden
√ Een ghost of littekens na het weglaseren van een tatoeage
√ Andere gedepigmenteerde littekens of vlekjes.

Meer weten? Neem contact met me op!

[Foto boven: voor behandeling. Foto onder: na 2 behandelingen met microneedling en pigment]

Medisch pigmenteren? Wat is dat?

Medische pigmentatie, of dermatografie, is het aanbrengen van pigment in de huid met behulp van een naald, met als doel om bijvoorbeeld littekens, gedepigmenteerde vlekken of wijnvlekken te camoufleren. Pigmenteren lijkt op tatoeëren, maar bij pigmentatie wordt minder diep in huid gewerkt en gebruiken we pigmenten, terwijl bij tatoeages inkt wordt gebruikt. Een ander belangrijk verschil: de pigmenten vervagen in de loop van de tijd, onder meer onder invloed van de zon. Dit geldt vooral voor de pigmentatie in het gezicht. Het lichaam wordt minder blootgesteld aan licht en zon, maar ook daar treedt vervaging op. Een tepelhof (areola) zal gemiddeld eens in de drie jaar bijgewerkt moeten worden. Camouflagepigmenten, gebruikt bij bijvoorbeeld camouflage van littekens, vervagen minder snel.

Microneedling

Het is niet altijd nodig om te werken met pigmenten. Ons lichaam heeft een enorm zelfherstellend vermogen. Vaak is het zeer aan te raden om het lichaam zelf het werk te laten doen. We kunnen daarbij wel helpen, en dat is wat microneedling doet. Door met de naald minuscule gaatjes in de huid te maken, wordt deze weer beter doorbloed en gaat hij aan het werk om huidfuncties te herstellen. Voor onder meer littekens is dit een erg mooie methode.

Microneedling kan ‘droog’, maar ook met een werkstof uitgevoerd worden – zoals het lichaamseigen hyaluronzuur of histamine, dat de doorbloeding van de huid bevordert.

Needling kan ook in combinatie met pigmentatie uitgevoerd worden, zoals op de foto hieronder. [Resultaat na 2 behandelingen met microneedling en een kleine touch-up met pigment. Nog 1 à 2 behandelingen te gaan.]

Alopecia

Bij haarverlies als gevolg van de auto-immuunziekte Alopecia is pigmentatie van de wenkbrauwen en de wimperlijn een mooie oplossing. En uiteraard ook als het haarverlies veroorzaakt wordt door chemotherapie of medicijngebruik. Je krijgt er je expressie mee terug en daarmee nét dat beetje meer zelfvertrouwen.

Snijlittekens

Littekens ontstaan door automutilatie herinneren aan een moeilijke periode. Dan is het fijn als deze minder zichtbaar gemaakt kunnen worden. Met een combinatie van behandelingen met microneedling en pigmentatie worden de littekens zachter, soepeler en minder opvallend.

Meer informatie over de behandeling van littekens >>

[Op de foto’s links de situatie voor behandeling, rechts het tussentijdse resultaat na de 3e behandeling, tijdens het genezingsproces.] 

Reconstructie van de tepelhof met 3D pigmentatie. Resultaat na 1e behandeling

[Foto genomen direct na de eerste behandeling. Na 3 behandelingen is het uiteindelijke resultaat zichtbaar]

Een nieuwe tepelhof (areola)

Je lichaam heeft het behoorlijk te verduren van de operatie(s) en nabehandelingen bij borstkanker. Je bent klaar met de medische behandelingen en weer gezond verklaard, en hebt misschien een borstreconstructie gehad. Maar je borst oogt toch minder als een borst als de tepelhof (areola) ontbreekt. Een tepelhofpigmentatie zorgt net voor dat laatste accent. De borst oogt mooier, je lichaam is optisch weer meer in balans. Uiteraard kunnen ook beide tepelhoven worden gepigmenteerd, bij bilaterale mastectomie.
Ook na een borstverkleining, waarbij de tepelhof vaak verzet wordt, kan pigmentatie de borst weer mooier maken.

Meer informatie >>

Bekijk het filmpje.

Microneedling van littekens

Bekijk het filmpje.

Weggelaserde tatoeage

Na het weglaseren van een tatoeage blijft er vaak een ‘ghost’ achter. Camouflage is mogelijk met medische pigmentatie. De ghost zal een stuk minder – tot nauwelijks meer – zichtbaar zijn. Ook littekens die overblijven na het laseren kunnen we verzachten en minder zichtbaar maken.

Brandwonden

Brandwonden laten doorgaans strakke, stugge of verdikte littekens achter. Met speciale werkstoffen en fractional needling kunnen ze vaak weer een stuk zachter en soepeler gemaakt worden, en tegelijkertijd minder opvallend. Met pigmentatie kan kleurverschil verminderd worden.

Ontbrekende nagel

Een ontbrekende teen- of vingernagel kan met medische pigmentatie vrij eenvoudig ‘gereconstrueerd’ worden. De teen of vinger ziet er meteen weer mooi uit.

Bekijk het filmpje:

Wijnvlek

Pigmentatie maakt een wijnvlek minder zichtbaar. Het is een proces dat geduld vergt, maar het is het doorzetten waard gezien de resultaten.

Vitiligo

De gedepigmenteerde vlekken als gevolg van vitiligo kunnen weer kleur terugkrijgen met pigmentatie en zo minder zichtbaar worden.  Hoe donkerder de eigen huid, hoe beter het resultaat.

Hoofdhaarverlies

Ook de schedel kan gepigmenteerd worden. Het resultaat is het allermooist als er nog eigen haar aanwezig is. Kalende plekken krijgen weer kleur en vallen daardoor veel minder op.

Na acne

Acne laat vaak ontsierende littekentjes achter, die blijven als de acne al lang niet meer actief is. We kunnen ze vaak mooi verhelpen met werkstoffen en pigmenten.

Over de risico’s

Medische of cosmetische pigmentatie kan risico’s met zich meebrengen. Lees hier de informatie van de GGD hierover.